GIRONA
El passat 12 d’abril va tenir lloc la VIII Àgora de Musicoterapeutes de Girona al Conservatori de Música Isaac Albéniz.
Va ser una trobada distesa de musicoterapeutes i altres persones interessades en aquest àmbit. Durant el matí es van presentar dues xerrades de temàtiques molt variades, totes a càrrec de socis/es de l’ACMT.
Així doncs, vam iniciar l’Àgora amb Bikentios Chávez compartint la seva “Transició de músic a musicoterapeuta: un viatge transformador“, seguit d’una dinàmica d’improvisació amb guitarra i piano.
La trobada va continuar amb la participació de Maria Teresa Noguera, amb el seu projecte “Musicalitzant emocions: la veu del cor”. La cantant i musicoterapeuta va facilitar un espai per explorar la veu de manera conscient, unint creativitat, cos i emoció. A través de dinàmiques sensibles, vam poder descobrir la vibració, el so interior i la seva capacitat per a l’autoconeixement i el benestar.
Finalment, es va impulsar una taula rodona amb reflexions proposades pels participants relacionades amb la pràctica de la musicoteràpia.
Des de l’ACMT volem expressar el nostre més sincer agraïment a la Comissió d’Àgores de Girona pel seu esforç i dedicació! Així com a les participants i assistents a la trobada! Heu convertit aquest espai en un punt de trobada essencial per a la relació professional, l’intercanvi d’experiències en musicoteràpia en terres de Girona.
Esperem amb molt interès la pròxima trobada.
Fins aviat!
Comissió Àgores de MT de les comarques de Girona.

ÀgorES 2025
Maria Teresa Noguera
Bikentios Chávez
Juli Quesada


LLEIDA
El passat diumenge 18 de maig va tenir lloc la II Àgora de Musicoteràpia de les Terres de Lleida a la sala la Immaculada de la Seu d’Urgell. Hi van participar unes 20 persones, entre les quals hi havia musicoterapeutes, professors, treballadors sanitaris i altres professionals interessats en la musicoteràpia.
La jornada va començar amb la benvinguda institucional de la 3a tinent alcalde de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Christina Moreno i la regidora de gent gran, Paqui Gómez. Totes dues van posar en valor la importància que hi hagi professionals que es posin al servei per acompanyar les persones i el fet que es puguin fer aquestes trobades en la zona del Pirineu.
Seguidament, va tenir lloc la xerrada sobre Musicoteràpia a la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra, a càrrec de la musicoterapeuta Laia Font i la infermera referent de la unitat, Mari Paz Provencio.
Més tard, es va realitzar una taula rodona on el tema central va ser la Musicoteràpia en Salut Mental. En aquesta hi van participar Joan Hernández, coordinador del programa social de l’ONCA, qui va explicar els diversos projectes que es fan a partir de les arts i que es duen a terme a Andorra, on també s’inclou la musicoteràpia.
El musicoterapeuta Àlex Carasol, va compartir la seva experiència formant part d’un equip de musicoterapeutes del projecte “Ritmes en Companyia”, una iniciativa que porta la musicoteràpia a 8 centres de salut mental d’arreu de Catalunya, liderada pel musicoterapeuta Pau Gimeno, impulsada inicialment des d’Apropa Cultura, i actualment treballant pel Gran Teatre del Liceu i el Pacte Nacional de Salut Mental.
La musicoterapeuta Raquel Peremartí, va parlar del projecte de musicoteràpia a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Lleida; i la musicoterapeuta Nina Planavila va explicar el seu treball dut a terme al Picot-Intress de la Seu d’Urgell i Oliana, a més de la seva experiència en Ritmes en Companyia.
Laia Font
Nina Planavila



