Skip to content

Nova publicació d’article de Musicoteràpia a la revista “Clínica i investigació relacional”

L´article “Musicoterapia Relacional como espacio potencial en la multiplicidad de pertenencias” presentat pel soci David Lanau a les passades Jornades de Psicoanálisis Relacional, ha estat publicat a la revista digital CEIR (Clínica e Investigación Relacional) d’aquest mes d’octubre.

Per conèixer una mica més la temàtica de l’article, us convidem a llegir-ne el seu abstract a continuació:

Com assenyalen els Grinberg, la migració és una experiència potencialment traumàtica. En aquest sentit, tot procés migratori comporta una idealització pel lloc d’acolliment alhora que un sentiment de dolor per la terra que abandonen. Com a resultat, el migrant viu en un estat desorganitzat, de confusió i ambivalència emocional amb efectes significatius en la seva salut mental, i que en alguns casos deriva en alguna mena de patología mental.

El nostre treball en Musicoteràpia Relacional tracta d’acollir la petjada traumàtica que acompanya al grup de migrants amb el qual hem dut a terme les sessions de musicoteràpia. En síntesi, hem tractat de proporcionar als nostres joves migrants un espai potencial i de transició —entre lo viejo y lo nuevo— en el qual reorganitzar el seu sentiment d’identitat, acceptar les seves pèrdues i elaborar els seus dols.

Seguint a Winnicott, en el “joc” creatiu de la música, el migrant pot mostrar la seva personalitat i ser partícip de la vida en comunitat. Finalment, hem volgut revelar que la identitat respon millor a una multiplicitat de pertinences que permet transitar les experiències de vida sent els mateixos malgrat els canvis.

Si hi esteu interessats/s podeu llegir-ne l’article complet aquí.